Volgens politicoloog Dave Sinardet is het provinciale niveau overbodig. 'Stadsregio's beantwoorden wel aan de noden van vandaag', zegt Sinardet in 'Villa Vanthilt'.

In totaal tellen de vijf Vlaamse provincies 411 raadsleden. Voor die provincieraad wordt er, naast de gemeenteraadsverkiezingen, ook gestemd op 14 oktober. Boven de provincieraadsleden staan de gedeputeerden, vergelijkbaar met ministers, en nog hoger dan de deputatie staat de gouverneur.

Maar wat is nu de zin van "het derde niveau" de provincies? Gouverneur André Denys noemt ruimtelijke ordening, milieu en cultuur, alvast de "belangrijkste beleidsdomeinen".

Politicoloog Dave Sinardet is een andere mening toegedaan. "Ze beantwoorden niet aan de noden van vandaag." Sinardet wil stadsregio's in het leven roepen om wel de socio-economische noden tegemoet te komen.

"Ik ben voor het afschaffen van provincies", gaat Sinardet verder. "Een stadsregio, die randgemeenten beter betrekt bij de stad, kan een waardig tussenniveau zijn."

Voorbode van grote fusie?

Denys eist wel dat er aantal bevoegdheden "herbeken" worden. Maar stadsregio's zoals Sinardet oppert, ziet hij niet zitten. "De gemeenten gaan denken dat het een voorbode is van een grote fusie."

"Het is geen verhaal van de stad tegen de rand. Als gemeente kan je dit wel niet meer tegengaan", antwoordt Sinardet. Zowel Denys als Sinardet zijn het er over eens dat een bijkomend niveau zonder een niveau af te schaffen geen zin heeft.

(bron : vrt)